opskrift hjemmelavet fuldkornspizza simpel

  • Ca. 2 timer og 15 minutter
  • 2-4 personer

Pizza, er da ikke sundt?

Hvem siger det? Jo, hvis du skamferer en hvid dej med ost, salatdressing og bearnaisesauce, så er den nok ikke så sund. Men faktisk er pizza i sig selv slet ikke så tosset endda, tværtimod, så er pizza jo sådan set bare en dejbund med fyld på som er bagt i ovnen. Hvis vi nu udskifter den hvide dej med en lækker fuldkornsdej, undlader at bruge overdrevet meget ost og / eller arbejder med friske madvarer, som tomater fyldt med vigtige vitaminer, mineraler og antioxidanter, mon så ikke vi kan få en velsmagende og sund pizza på bordet?

Pizzadej stammer helt tilbage fra antikkens Rom, Grækenland og Egypten. Pizzaen som vi kender i dag, med tomatbunden, blev først kendt i begyndelsen af 1900-tallets Napoli. Grillet kylling, fisk, kød og grøntsager var helt naturlige ingredienser til denne bund.

 

Ingredienser til din fuldkornspizza

Fuldkorns-pizzadej

1 pakke tørgær

120 ml lunkent vand

Ca. 200 g fuldkornsmel

1 tsk koshersalt (jodfri salt)

1 spsk jomfru olivenolie

Pizzasaucen

1 spsk jomfru olivenolie

1 stor fed hvidløg (most)

340 g tomater (drænede og skrællede)

Havsalt til tilsmagning

Friskkværnet sort peber til tilsmagning

1 spsk friskhakket basilikum, timian eller persille

2 spsk majsmel

300 g frisk mozzarellaost

Parmigiano-Reggiano parmesanost

Fremgangsmetode

1. Pisk vand og tørgær sammen i en blanding, sæt til side. Hæld mel i en stor skål, tilføj gæret i midten. Tilføj dernæst salt og olivenolie, pisk det sammen til blanding former en klistret dej. Former dejen sig ikke, kan du tilføje 1 spsk vand af gangen, til den bliver som den skal.

2. Strøg mel ud over bordpladen (eller hvor du nu vil arbejde), hæld dejblanding ud og ælt godt i 5-10 minutter, til dejen er blød og formbar. Der skal lægges godt med kræfter i. Form dejen til en klump og læg den i en olieret skål, som du pakker ind i et helt rent viskestykke og lader hæve i godt 2 timer.

3. Mens dejen hæver, kan du lave pizzasaucen. Opvarm olie i en dyb pande eller sauterpande, på medium varme. Hæld hvidløg på panden, skru ned på lavt blus. Når hvidløget begynder at afgive sin aroma (lige før den skifter farve), tilføjer du tomaterne. Rør i blandingen, mens du lader den koge op. Hæld salt, peber og friske krydderurter i blandingen, skru ned for varmen og lad simre i ca. 20-30 minutter. Sæt blandingen til afkøling herefter.

4. Når dejen er færdig med at hæve, forvarmer du ovnen til omkring 250-280 grader. Bank dejen ud på bordpladen med mel, brug en kagerulle til at glatte dejen ud med. Brug en pallet eller hænderne til at få dejen op på en pizzasten, eller en bageplade med majsmel på.

5. Dæk dejen til med et tyndt lag tomatsauce, mozzarella og parmesanost. Fold kanterne op, så de danner skorperne og pensl med olivenolie. Bag på de nederste riller i ovnen, i godt og vel 10-15 minutter, eller til overfladen er gylden og boblende. Tag pizzaen ud af ovnen, lad den afkøle i små 5 minutter, herefter er den klar til udskæring og servering.

Tip Du kan uden yderligere besvær, lave den dobbelte mængde af det hele til nedfrysning. Så er der superlet mad næste gang tænderne løber i vand for en Pizza Integrale

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *