Hvis du har været en tur på youtube indenfor de seneste par år, er der en stor chance for at du er stødt på udtrykket, ASMR. ASMR er uundgåeligt blandt de hotteste trends på youtube i disse år, da det bredt menes, at have en afslappende og terapeutisk effekt på krop og sind. Dette har gjort det muligt for alle med en youtube konto og en mikrofon, at blive blive din personlige terapeut, som kan hjælpe dig til total sindsro og afstresning, bare ved at spise chokolade, re hår eller hviske tilfældige ord ind i mikrofonen. Men virker ASMR så, eller er det ren indbildning at du stresser bedre af ved at lytte til de mange ASMR videoer? Er der et videnskabeligt bevis for, at ASMR har terapeutiske effekter på os? Vi kigger nærmere på fænomenet for at forstå hvorfor ASMR er så populært.

terapi med ASMR virker det eller ren indbildning bare en trend på youtube

 

Hvad er ASMR egentlig?

ASMR er et udtryk for den oplevelse af stimuli der opstår i hovedbunden, rygmarven og nervecentret, i forbindelse med udsættelse for bestemte lydsekvenser. Du kender nok den voldsomt grimme fornemmelse af kuldegysninger når du hører eller tænker på et par negle der kradser mod en tavle, ASMR er den diametrale modsætning, altså en voldsomt stimulerende følelse. Ganske simpelt kan ASMR beskrives som et varieté af beroligende oplevelser, som afslapning, kuldegysninger, kilden, søvnighed, påvirket af lyde som hvisken, let berøring og særligt udvalgte lyde.

Konceptet bag ASMR er langt fra nyt, faktisk skal vi helt tilbage til 2008-2009, hvor de første youtube-videoer begyndte at dukke op med hviskelyde, der hurtigt fik folk til at reagere positivt, over den afslappende effekt den hviskende stemme havde på dem. Men faktisk kan vi gå endnu længere tilbage i tide, tilbage til 90’erne, hvor købte CD’er med lyde fra havet eller regnskoven, i jagten på en mindful oplevelse af åndelig ro. Den første kendte “ASMR” video i verden er i øvrigt denne: https://www.youtube.com/watch?v=IHtgPbfTgKc

ASMR står for Autonomous Sensory Meridian Response, bedst oversat til, Autonomt Sensorisk Meridian Respons. Og hvad betyder det så?

Udtrykket stammer tilbage fra 2010, fra ASMRs tidlige dage, hvor den amerikanske kvinde, Jeniffer Allen, sammensatte ordene efter selv at have ledt efter et udtryk for den sensation hun oplevede ved at se/høre videoer med hviskelyde. Jeniffer engagerede sig i online fora, bla. steadyhealth.com, allerede i 2007, hvor hun sammen med andre mennesker der også havde oplevet denne særlige følelse ved lydaktivering, forsøgte at finde et matchende begreb til at komme videre med og forstå hvad det var for nogle processer i hjernen der blev trigget af disse lyde.

Jeniffer fortæller i et interview til professor Craig Richard (professor i biofarmakologi og stifter af ASMRuniversity.com), hvordan hun brugte uger på at komme op med en passende betegnelse for fænomenet, som hun kunne bruge til at stifte den første facebookgruppe om emnet med. Hun fortæller bla., hvordan hun og hendes netværk havde behov for en betegnelse for netop at kunne samle et community på nettet af mennesker med samme interesse. Ordene faldt sammen efter lange tankeprocesser, henledt af karakteristika ved denne oplevelse af sensation i hjernen.

 

Hvad trigger ASMR og hvornår er det mest virkningsfuldt?

I den største undersøgelse der til dato er udført på området, forsøgte man at bestemme hvilke lyde der triggede den særlige følelse. Ud af 245 mænd og 222 kvinder, så resultaterne således ud:

Hvisken 75%
Personlig omsorg 69%
Sprøde, smuldrende eller hårde lyde 64%
Rolige bevægelser 53%
Gentagne bevægelser 36%
Smil 13%
Lyden af en flyver (indefra) 3%
Grinen 2%
Støvsugning 2%

bedste virkning af ASMR er før sengetid før du skal sove

I undersøgelsen blev testpersonerne spurgt, hvornår på dagen og i hvilke omgivelser de mærkede størst effekt af at lytte til videoerne. 81% af testpersonerne svarede, at de foretrak at se og lytte til videoerne før sengetid, altså mens de lå i sengen, mens blot 4% svarede at de gjorde det om morgenen.
I forhold til omstændighederne eller omgivelserne for at se og lytte til videoer, svarede hele 51% at de foretrak rolige afdæmpede omgivelser, såsom soveværelse og andre lukkede rum, samt steder der naturligt indbød til afslapning. Desuden beskrev en stor del af testpersonerne, at de foretrak at bruge ørebøffer, så de kunne lukke sig endnu mere inde med lydene.
I denne undersøgelse, var der desuden 31% af testpersonerne der meldte tilbage at de lyttede til videoer og audio flere gange dagligt, blandt andet i pauser på arbejdspladsen.

 

Interview med Dr. Craig Richard, Ph.D i farmakologi og stifter af ASMR University

Note: Samtlige svar er oversat fra engelsk til dansk og omskrevet til at passe dansk sprogbrug.

Hvorfor synes du ASMR er interessant og ligefrem værd at forske i?

mange mennesker, inklusiv jeg selv, føler en dyb afslappethed ved at gå til frisøren. Altså en oplevelse af dyb ro og total afslapning, mens en fremmed person kører en skarp og potentiel skadelig genstand rundt om hovedet på os – det fascinerer mig! Hvor skaber nogle fremmede mennesker total ro i os, mens andre skaber frygt?

At forske i ASMR, kan hjælpe os til større forståelse af, hvordan og hvorfor, vi opfatter og fortolker andre mennesker på forskellig vis. Forskning i ASMR er desuden vigtigt, da flere testpersoner melder tilbage om reduceret angst, stress og søvnproblemer. Dårlig søvn og meget stress er et stort og komplekst samfundsmæssigt problem, der kræver bedre forståelse og bedre løsninger.

 

ASMR synes at være voldsomt trendende på youtube, et software der forringer lyd, dog knap så trendy på på medieplatforme dedikeret til lydfiler. Hvorfor tror du det er sådan?

Youtube giver det visuelle aspekt, som f.eks. podcasts ikke kan. Den visuelle fremstilling af personen der udfører seancen, er med til at hjælpe seeren vurdere og fortolke denne person som “ægte”, altså en person med nogle naturligt omsorgsfulde intentioner og karaktertræk. Dog alligevel melder mange testpersoner tilbage, at de slukker for skærmen underseancen, men vi kender ikke præmissen for dette, så måske kender disse seere allerede personen der laver ASMR videoen og har skabt en tillid til denne. Men der er altså også mange ASMR podcasts der får rigtig fine anmeldelser for, hvor hjælpsomme de har været i forhold til netop at reducere stress og hjælpe med at falde i søvn.

 

Mener du, at der er en forbindelse mellem ASMR og synæstesi, som flere undersøgelser synes at pege på?

I 2015, udførte to forskere, Barrat & Davis, en undersøgelse der ikke fandt en direkte forbindelse mellem ASMR og synæstesi. Desværre har mange journalister og bloggere ikke læst denne undersøgelse grundigt nok igennem, hvorfor der mange steder på nettet står forkerte oplysninger, særligt på private blogs, men desværre også på større og mere anerkendte mediers hjemmesider. Jeg selv ser heller ingen forbindelse mellem synæstesi og ASMR.

 

Ser du ASMR som et reelt behandlingstilbud i fremtiden? I så fald, mod hvilke sygdomme og lidelser?

Muligheden for at ASMR bliver en del af et behandlingstilbud, afhænger af hvornår og hvor mange kliniske forsøg der bliver lavet – og endnu vigtigere, hvor mange der giver positive resultater. På nuværende tidspunkt er der ikke lavet nogle kliniske undersøgelser på området, men når disse bliver lavet, tror jeg at vi vil se bevis for at ASMR er hjælpsomt på visse lidelser. De lidelser jeg hører mest om, at ASMR bliver brugt mod, er stress og søvnløshed. Det betyder, at de første kliniske undersøgelser der skal laves, bør fokusere på stress, angst og/eller søvnløshed.

 

Har der været rapporteret noget om, hvor mange eller hvor meget ASMR stimulans der skal til før det har en virkning?

Ingen forskning har endnu peget på, hvor mange videoer, eller hårklipninger for den sags skyld, der skal til for at opleve den særlige afslapning forbundet med ASMR, det varierer fra person til person. Nogle mennesker vil finde lykken allerede første gang de forsøger sig med ASMR, måske fordi de er særligt modtagelige, mens andre skal gennem en lang række videoer eller podcasts for at finde lige præcis den kanal der gør tricket. Der er mange faktorer der kan spille ind, når det kommer til hvordan vi hver især modtager disse lyde og igen, hvordan vi fortolker mennesket bag lydene.

 

Du siger at ASMR hjælper mange mennesker med at falde i søvn og reducere stressniveauet. I flere undersøgelser er det samtidig bevist, at elektroniske apparater og lyde i soveværelset netop har negativ indvirkning på vores søvn og stressniveau. Hvordan mener du disse to hænger sammen?

Det er rigtigt, at mange undersøgelser viser at lyset fra tablets, smartphones og computere i soveværelset forstyrrer vores søvn voldsomt, så ja, at se ASMR videoer før sengetid kan rent faktisk forstyrre søvnen. Dog vil jeg sige, at der er en simpel måde at komme udenom det på; sluk skærmen.

 

Ser du andre kognitive eller farmaceutiske midler der kan give den samme sensation eller stimuli?

Jeg tror ikke der findes hverken kosttilskud, håndkøbsmedicin eller receptpligtigt medicin, som kan give den samme effekt og følelse. Det nærmeste vi kommer, er følelsen vi oplever når vi påbegynder et nyt parforhold eller venskab. Det er en særlig glæde og sikkerhed du mærker, når du er sammen med en du holder af og som holder meget af dig. Lige præcis dette, er nok en af grundelementerne i ASMR.

 

Hvordan ser du ASMR udvikle sig i fremtiden?

Jeg tror at ASMR-kunstnere vil indarbejde mere teknologi i deres arbejde, der giver mulighed for en bedre virtuel berøring. I en nær fremtid tror jeg vi vil se haptiske t-shirts, altså t-shirts med berøringsteknologi i, hvor seeren kan mærke ASMR-kunstnerens fingre under seancen.

Jeg tror også, at stimuli i form af menneskelig berøring vil vinde frem i den nærmeste fremtid. På nuværende tidspunkt opleves ASMR gennem online videoer og podcasts, eller gennem uforsætlige situationer i hverdagen, f.eks. ved hårklip.

ASMR vil blive langt større i virkelighedens verden, end gennem online medier. Jeg tror vi vil se forældre blive bedre til at give deres babier beroligende berøringer, venner og veninder der giver hinanden berøringer for at fremkalde følelses og SPA & Wellnesscentre tilbyde ASMR som en service. I NEw York kan du hos firmaet, Whisperlodge, booke tid hos en erfaren ASMR-kunstner som tilbyder person-til-person ASMR seancer.

Der er ingen tvivl om, at vi vil se større efterspørgsel på denne type seancer i fremtiden.

Craig Richard Ph.D.
Universitetsprofessor: Shenandoah University, Winchester, Virginia, USA
https://www.su.edu/faculty-staff/faculty/craig-richard/
Stifter af hjemmesiden: The ASMR University website
http://asmruniversity.com/
ASMR forsker: The ASMR Research project
https://www.surveymonkey.com/s/ASMRsurvey
Podcast vært: The ASMR University podcast
https://www.blubrry.com/asmru/

 

Hvordan kan jeg lave gode ASMR videoer – og skal jeg?

Først og fremmest, skal du læse ovenstående igennem og vurdere, om du mener du kan levere nogle af de lyde der har vist sig mest effektive.

Endnu vigtigere er det dog, at du gør op med dig selv om dine intentioner er det rette sted. Som tidligere nævnt, er det ikke udelukkende bestemte lyde der gør en ASMR video eller lydfil effektiv og hjælpsom, det er i lige så høj grad personen bag lydene. Desuden skal du have i baghovedet, at en stor del af ASMR oplevelsen kommer til udtryk i følelsen af omsorg og nærvær fra et andet menneske.

ASMR video eller podcast hvordan laver en god og effektiv

Et andet vigtigt element for at lave en god ASMR video er, at du laver lidt research og gør dit forarbejde. Start med at investere i noget godt lydudstyr, det behøver hverken koste en formue eller flere flere tusinde kroner, faktisk kan du flere steder på nettet købe udmærket billigt AV udstyr. Du kan også købe dit udstyr brugt, hvis du f.eks. gerne vil have noget semi-professionelt lydustyr men ikke er klar til at investere alt for meget endnu. Det vigtigste er, at du har noget lydudstyr der kan opfange selv små rolige bevægelser og lyde, f.eks. mundlyde eller bløde berøringer.

Hviske-videoer, omsorg og opmærksomhed

Er du klar på at levere andet end blot lyde og lydsekvenser, og gerne vil prøve kræfter med emner som personlig omsorg og opmærksomhed, skal du gøre dig lidt flere overvejelser.

1. Spørg venner og familie, hvad de mener, er dine stærkeste menneskelige egenskaber.

2. Find på en historie du vil bygge din video eller podcast op om. Start med et tænke et plot og del derefter historiens forløb op i 2-3 stykker.

3. Skriv et manus til hvert stykke/akt i din historie. Det behøver ikke være detaljeret, det kan lige så godt være en dsamling stikord du har ved hånden til at hjælpe dig fortælle.

4. Øv dig i stemmeføring og tonelejde. Optag lydsekvenser af dig selv, hvor du øver dig i at hviske eller tale på en blid og naturlig måde. På denne måde finder du også ud af hvor langt fra mikrofonen du skal være samt hvordan du skifter fra side til side.

Skal jeg vise hele mit ansigt for at lave en ASMR video?

Er du nervøs eller måske lidt sky, i forhold til at vise dig frem på video, kan du gøre som mange ASMR kunstnere gør, nemlig justere kameraet så det udelukkende filmer underdelen af dit ansigt. Selv om det måske ikke giver helt så meget troværdighed og øjenhøjde med din seer, er det en fin måde at starte ud på hvor du samtidig får vist at du er et “rigtigt” menneske med en behagelig ansigtsmimik.

 

De mest populære ASMR kanaler på youtube

For at give din inspiration og

Gentle Whispering ASMR

Gentle Whispering, er en kanal drevet af Maria, som har opbygget en fanskare på mere end svimlende 1.2 millioner abonnenter. Hendes kanal er blandt de absolut største, og har da også eksisteret siden 2011. Gennem årene har hun udviklet både sig selv og sine videoer, opgraderet sit udstyr og hjulpet tusinder af mennesker med at falde i søvn, sove bedre, stresse af og slappe af.

https://www.youtube.com/user/GentleWhispering

MassageASMR

MassageASMR er en kanal drevet af Dimitri fra Australien. Han startede op med at lave videoer om massage, som er hans profession, men har gennem årene udviklet kanalen til at blive en af de mest populære ASMR kanaler på youtube med over 650.000 abonnenter i skreven stund.

https://www.youtube.com/user/MassageASMR/featured

Fairy Char ASMR

Fairy Char drives af Charlotte (heraf navnet), som siden 2013 har lavet ASMR videoer med indhold som, venskabsrollespil, wellness og skønhed som en del af indholdet, med fokus på afslapning og søvnhjælp. I skreven stund har Charlotte 368.000 abonnenter på sin kanal.

https://www.youtube.com/user/feirychaRstaRs/featured

ASMR Requets

ASMR Requests er drevet af Ally, som siden 2012 har engageret sig i online communities om ASMR og drevet sin youtube-kanal. Ally fokuserer meget på at skabe afslappende lydeffekter og som navnet siger, på at tage imod sine abonnenters ønsker for at hjælpe dem. På nuværende tidspunkt har hun over 482.000 abonnenter.

https://www.youtube.com/user/ASMRrequests/featured

 

Jeg håber du har nydt at læse med om ASMR, og at du har mod på at prøve det af. Måske har du allerede prøvet det af, og vil dele dine erfaringer med ASMR med andre læsere? Skriv din kommentar nedenfor, vi glæder os til at læse den!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *